ІНСТИТУТ ДЕРЖАВНОЇ ЖАНДАРМЕРІЇ В СИСТЕМІ ОРГАНІВ ОХОРОНИ СУСПІЛЬНОГО ПОРЯДКУ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ (ЛИСТОПАД 1918 р. – ЧЕРВЕНЬ 1919 рр.) - Ухач, Василь (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Метою статті є проаналізувати процес формування державної жандармерії в системі органів охорони суспільного порядку Західноукраїнської Народної Республіки у період з листопада 1918 р. по червень 1919 р. Методологія дослідження базується на принципах історизму, науковості, об’єктивності, системності. Застосовані методи аналізу та синтезу, узагальнення, історико-порівняльний метод дозволили дослідити організаційно-правове забезпечення, особливості формування та практичної діяльності однієї із ключових структур в правоохоронній системі молодої республіки – державної жандармерії. Наукова новизна. На основі опублікованих джерел, історіографічних напрацювань досліджено організаційно-правові засади встановлення інституту та структур державної жандармерії ЗУНР-ЗО УНР в системі правоохоронних органів у перший період функціонування держави з листопада 1918 р. по червень 1919 р. Результати дослідження свідчать про те, що за основу правового забезпечення і розбудови інституту державної жандармерії було взято законодавство Австро-Угорщини, яке не суперечило інтересам Української держави. Документи вказують на послідовність та цілеспрямованість становлення та утвердження системи органів охорони суспільного порядку, державної жандармерії зокрема, в контексті загальнодержавних тенденцій становлення ЗУНР. З переходом частин УГА за р. Збруч, державна жандармерії підпорядковуватиметься Команді етапу, а відповідно вже не виконуватиме функцій охорони суспільного порядку в державі, а здійснювали їх лише в складі її Збройних Сил.