ОСОБЛИВОСТІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТАТУСУ АДВОКАТА У КРАЇНАХ ЄС - Щепанюк, Юрій (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Стаття присвячена аналізу правового статусу адвоката в країнах Європейського Союзу та особливостям регулювання адвокатської діяльності в умовах євроінтеграційних процесів. Автор розглядає роль адвокатури як ключового елементу забезпечення верховенства права, доступу до правосуддя та захисту прав людини. Значну увагу приділено принципу вільного руху професій, що дозволяє адвокатам, які отримали кваліфікацію в одній державі-члені ЄС, здійснювати професійну діяльність в інших країнах Союзу. У цьому контексті проаналізовано Директиву 98/5/ЄС та діяльність Ради адвокатур і правничих товариств Європи (CCBE), зокрема уніфікацію етичних стандартів. Окрему увагу приділено порівняльному аналізу систем доступу до адвокатської професії в Німеччині, Франції та Італії. Висвітлено особливості юридичної освіти, стажування, складання кваліфікаційних іспитів, процедури включення до професійних реєстрів та системи адвокатського самоврядування. Розглянуто також гарантії незалежності адвоката, дисциплінарну відповідальність і етичні вимоги до професії в кожній із зазначених країн. Зроблено висновок про існування спільних європейських стандартів щодо регулювання адвокатури при збереженні національних правових традицій. Стаття підкреслює важливість збалансованого підходу до гармонізації адвокатської діяльності в межах ЄС як одного з ключових чинників зміцнення єдиного правового простору та захисту прав людини в європейському регіоні.