АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОБМЕЖЕННЯ ТА СПРОЩЕННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ПРОЦЕДУР В УМОВАХ ВІЙНИ - Войташек, Іван (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Воєнні дії в Україні спричинили необхідність адаптації нотаріальної діяльності до надзвичайних умов, що зумовило появу нових адміністративно-правових підходів до регулювання процедур посвідчення документів, вчинення нотаріальних дій, а також забезпечення прав громадян у ситуаціях обмеженого доступу до правових послуг. У представленій роботі здійснено аналіз нормативно-правової бази, що регулює діяльність нотаріату під час воєнного стану, розглянуто особливості впровадження спрощених процедур, тимчасових обмежень і цифрових механізмів підтвердження правових дій. Окрему увагу приділено проблемі правової визначеності, захисту прав власності, документального підтвердження угод, а також адміністративно-правовим засобам забезпечення стабільності нотаріальної системи в умовах збройного конфлікту. Дослідження спрямоване на виявлення ефективних моделей правового регулювання, які дозволяють поєднати безперервність надання нотаріальних по’слуг із дотриманням безпеки та правової законності в умовах війни. Автором узагальнюється, що адміністративно-правові засади обмеження та спрощення нотаріальних процедур в умовах війни відіграють суттєву роль у забезпеченні безперервності правового обігу та захисту прав громадян. У період збройного конфлікту доступ до нотаріальних послуг може бути ускладнений через обмеження пересування, знищення інфраструктури або неможливість фізичного відвідування нотаріальних установ. Впровадження спрощених процедур дозволяє громадянам своєчасно оформлювати правочини, довіреності, спадкові документи та інші юридично значущі акти, що забезпечує стабільність цивільного обігу та мінімізує ризики порушення майнових і немайнових прав.