ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ ЕКОНОМІЧНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ - Будник, Людмила (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджено сучасні тенденції впровадження цифрових технологій у сферу протидії економічним правопорушенням в Україні. Розкрито роль інструментів Big Data, штучного інтелекту, блокчейну, електронних реєстрів та систем фінансового моніторингу у виявленні й розслідуванні злочинів економічного характеру. Проаналізовано нормативно-правові акти, що регулюють використання інформаційних технологій у діяльності правоохоронних органів, зокрема щодо електронних доказів, захисту інформації та забезпечення їх допустимості у кримінальному провадженні. Особливу увагу приділено розвитку цифрової криміналістики, яка забезпечує фіксацію, збереження та аналіз електронних даних із дотриманням принципів законності й доказовості. Визначено перспективи запровадження систем електронного кримінального провадження, штучного інтелекту та блокчейн-технологій у практику розслідувань. Наголошено, що подальша цифровізація правоохоронної діяльності має здійснюватися на засадах прозорості, правової визначеності та міжнародного співробітництва, що сприятиме підвищенню ефективності боротьби з економічною злочинністю та зміцненню економічної безпеки держави. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу та узагальнення для вивчення сучасного стану цифрових технологій у сфері протидії економічним правопорушенням. Також застосовано порівняльно-правовий та системний підходи для визначення ефективності впровадження інноваційних цифрових інструментів у практику правоохоронних органів.