ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ - Москалик, Олександр (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження інформаційної діяльності Державного бюро розслідувань та особливостей її організаційно-правового забезпечення. Проаналізовано чинну нормативно-правову базу, зокрема положення законів України у сфері інформаційних відносин, а також відомчі нормативні акти, що регламентують порядок обробки, використання та захисту інформації у діяльності правоохоронного органу. Встановлено, що чинне законодавство не містить чіткого та системного визначення інформаційної діяльності ДБР, що зумовлює наявність прогалин у правовому регулюванні та ускладнює формування ефективного механізму її реалізації. У роботі узагальнено наукові підходи до визначення поняття «інформаційна діяльність» та запропоновано його уточнення з урахуванням специфіки діяльності ДБР як органу досудового розслідування. Особливу увагу приділено обґрунтуванню авторського підходу до розуміння організаційно-правового забезпечення інформаційної діяльності, яке розглядається як комплекс взаємопов’язаних правових норм, організаційних заходів, процедур і технічних засобів, спрямованих на впорядкування інформаційних процесів у межах повноважень органу. Наукова новизна дослідження полягає у виокремленні та характеристиці структурних складових організаційно-правового забезпечення інформаційної діяльності ДБР, до яких віднесено нормативно-правову, організаційно-комунікаційну, процедурну та технічну складові. Розкрито їх зміст, функціональне призначення та взаємозв’язок у забезпеченні ефективного функціонування інформаційної системи органу. Зроблено висновок, що впровадження комплексного підходу до організаційно-правового забезпечення інформаційної діяльності ДБР сприятиме підвищенню рівня законності, ефективності та безпеки інформаційних процесів, удосконаленню міжвідомчої інформаційної взаємодії та адаптації національного законодавства до сучасних викликів цифровізації державного управління.