ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГЕТИКИ - Сторожук, Ірина (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджується правове забезпечення інформаційної політики у сфері бюджетного фінансування енергетики як інструменту забезпечення прозорості публічних фінансів та підвищення ефективності державного управління. Обґрунтовано, що інформаційна політика має міжгалузевий характер і поєднує норми фінансового, інформаційного та енергетичного права. Доведено, що ключовим елементом такої політики є дані про фінансові транзакції в енергетичному секторі, які відображають реальний рух бюджетних і приватних ресурсів та виступають основою забезпечення прозорості, підзвітності та контролю. Визначено складну правову природу цих даних, що поєднує ознаки публічної фінансової інформації, стратегічного ресурсу та об’єкта обмеженого доступу. Наголошено на необхідності балансування між відкритістю фінансових потоків і захистом чутливої інформації. Особливу увагу приділено трансформації інформаційної політики від традиційних форм контролю до алгоритмізованих моделей управління даними. Запропоновано запровадження терміна «цифровий фінансовий моніторинг енергосектору» як нової правової категорії, що відображає системне використання цифрових технологій для збору, аналізу та верифікації фінансових даних у режимі реального часу. У процесі дослідження було використано комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів. Зокрема, застосовано формально-юридичний метод для аналізу норм бюджетного, інформаційного та енергетичного законодавства, системно-структурний метод – для дослідження взаємозв’язку інформаційної політики, цифрового фінансового моніторингу та бюджетних процесів у сфері енергетики. Також використано порівняльно-правовий і прогностичний методи для оцінки зарубіжних підходів до цифровізації публічних фінансів та обґрунтування перспектив запровадження концепції «цифрового двійника» бюджетних потоків в Україні. Запропоновано внесення змін до Бюджетного кодексу України шляхом закріплення відповідної дефініції, що сприятиме формуванню сучасного правового механізму управління фінансовими потоками в енергетичному секторі. Зроблено висновок, що розвиток цифрових інструментів моніторингу та алгоритмічного регулювання дозволяє трансформувати інформаційну політику з реактивної у превентивну, підвищуючи ефективність контролю, знижуючи корупційні ризики та забезпечуючи енергетичну стійкість держави.