ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ТА ПРОЦЕСУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОСТУПКІВ - Декайло, Петро; Дзюрбель, Андрій; Камінська, Олена (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Спираючись на опрацьовану наукову літературу та актуальні норми профільного законодавства, у роботі розглянуто ключові засади здійснення досудового розслідування щодо кримінальних проступків. Актуальність теми зумовлена необхідністю оптимізації роботи правоохоронних органів та забезпечення належного балансу між швидкістю розслідування і якістю захисту прав громадян у кримінальному процесі. Правовий аналіз специфіки дізнання здійснено через дослідження ролі дізнавача, при цьому увагу приділено критичним питанням доказування в умовах спрощеної процедури, зокрема факторам браку часу та участі понятих. Обґрунтовано, що інститут кримінальних проступків, попри свою спрямованість на розвантаження системи, потребує чіткішого законодавчого регулювання для усунення процесуальних ризиків. Метою статті є дослідження особливостей процедури дізнання та виявлення практичних проблем, які виникають під час збору та фіксації доказів при розслідуванні кримінальних проступків. У процесі дослідження використано такі методи як аналіз наукової літератури, порівняльно-правовий метод для вивчення норм КПК України та метод аналізу судової практики. Як основні результати та висновки роботи, у статті розібрано останні рішення Верховного Суду щодо строків дізнання та ознайомлення з матеріалами справи. Доведено, що стислі строки часто призводять до поверхневого збору доказів. Виявлено, що відсутність чіткої регламентації процесуальних дій дізнавача в умовах надмірного поспіху призводить до визнання доказів недопустимими в суді. Запропоновано ввести обов’язкову відеофіксацію при отриманні пояснень та цифровізувати роботу дізнавача, щоб пришвидшити процес без втрати якості та краще захистити права учасників справи. Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці конкретних рекомендацій для вдосконалення діяльності дізнавачів, що сприятиме підвищенню ефективності досудового розслідування та дотриманню стандартів справедливого судочинства.