ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТА ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) МАЙНА, ОДЕРЖАНОГО ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ - Слоневський , Маркіян (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Легалізація доходів злочинного походження є поширеним національним та світовим викликом. Вивчення осіб, які здійснюють відмивання, аналіз їх поведінки має значення для кращого розуміння як окремих кримінальних правопорушень, так і явища легалізації загалом. У статті викладено риси, якості та властивості, які характерні для суб’єктів кримінального правопорушення легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, опрацьовано думки вітчизняних та зарубіжних дослідників, узагальнено їх та сформовано перелік окремих кримінологічних, соціальних та психологічних елементів портрета порушника. Виявлено, що суб’єктів легалізації характеризують виходячи з їх віку, статі, соціального та майнового стану, інтелектуального рівня, статусу в суспільстві та злочинних колах, а також на ґрунті людських особливостей. Відтак узагальнено такі характерні ознаки особи, що вчиняє дії з відмивання майна кримінального походження: латентність, корисливість (жадібність, спрямованість на задоволення матеріальних потреб), організованість, гнучкість, адаптивність, інтелектуальність, комунікабельність, соціальна орієнтованість, вольовитість, енергійність, прагнення успішності. Зроблено висновок, що корисливість, як властивість та ознака характеру суб’єкта відмивання (та яка співставна з мотивом вчинення кримінального правопорушення) переважає та домінує не лише в працях науковців та дослідників, але й знаходить відображення в судовій практиці – в реальних кримінальних провадженнях, що закінчилися обвинувальними вироками суду, котрі набрали законної сили.