Деякі особливості взаємодії національного агентства україни з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів із органами публічної влади - Давидюк, Андрій (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
У статті висвітлено окремі правові аспекти взаємодії АРМА з іншими суб’єктами публічної влади. Взаємодія АРМА з органами державної влади являє собою урегульовану правовими нормами спільну діяльність суб’єктів публічної влади, узгоджену засобами, формами, способами та термінами, мета якої спрямована на досягнення цілей публічного адміністрування менеджменту кримінальних активів.Ефективний публічний менеджмент активами потребує доступу до реєстрів та баз даних, які адмініструють інші органи влади. Таким чином, здебільшого, взаємодія трансформується у витребування відомостей в односторонньому порядку. Такий стан речей обумовлює чималі труднощі політичного та правового характеру. Наприклад, з початку створення АРМА по сьогоднішній день не укладено спільного порядку доступу АРМА до Єдиного реєстру досудових розслідувань, держателем якого є Генеральна прокуратура України. Процес взаємодії та спільної діяльності АРМА прослідковується не тільки протягом усіх процедур виявлення, розшуку, арешту, управління активами, але в системі усієї вертикалі апарату держави. Динаміка появи нових нормативно-правових актів про взаємодію АРМА із державними, комунальними, самоврядними та приватними інституціями свідчить про необхідність розширення та унормування спільної діяльності у сфері менеджменту публічних активів. Втім, в деяких питаннях констатується дискусійність та невідповідність окремих положень Закону про АРМА та інших норм, що потребує врегулювання на рівні законопроектної діяльності. Загальну класифікацію видів міжвідомчої взаємодії АРМА можна здійснити на основі наступних критерії: 1) за суб’єктом та змістом взаємодії; 2) за функціями менеджменту кримінальних активів. Феномен «зворотної комунікації» із правоохоронними органами має місце, у випадку необхідності забезпечення міжнародної взаємодії за ініціативою іноземного партнера АРМА. У разі виконання іноземного запиту, АРМА витребовує необхідну інформацію у правоохоронних органів із посиланням на іноземний запит як підставу.