Правовий статус національних меншин в Україні: проблеми та реалії забезпечення. - Цимбалістий, Тарас; Хамига, Віталія (Актуальні проблеми правознавства, 2020)
Статтю присвячено дослідженню правового статусу національних меншин в Україні, його проблематиці, визначенню основних орієнтирів в досліджені суперечливого питання забезпечення прав національних меншин за допомогою аналізу основоположних нормативно-правових актів та реальної ситуації в країні, формулюванню висновків та певних засад, що забезпечать покращення становище національних меншин в Україні. Станом на сьогодні в Україні поняття  правового статусу національних меншин не є достатньо дослідженим, а також немає досконалої законодавчої бази, спрямованої на покращення їхнього становища. Для України, як і для будь-якої поліетнічної держави, питання національних меншин є перманентно актуальним і потребує постійного вивчення та аналізу. Утворення України як самостійної держави поставило на порядок денний як теоретичне, так і практичне завдання – вироблення власної концепції національної політики.