ФУНКЦЇЇ ДЕРЖАВИ: ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ - Ткаченко, Ірина (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
У статті висвітлено дискусійні питання визначення функцій держави. Автор зазначає, що дослідження функцій держави обтяжується певними проблемами як то невизначеність дефініції «функції держави», відсутність загальновизнаної класифікації явища, розуміння сутності та значення у сучасній державі. Продемонстровано основні історичні етапи зміни підходів до поняття функцій держави. Розкрито на підставі доктринальних підходів вітчизняних та зарубіжних науковців поняття функцій держави як напрямків діяльності держави. Представлено критику позиції ототожнення поняття «функції держави» з діяльністю окремих органів державної влади. Продемонстровано визначення, що функції держави розкривають сутність держави. Набуло подальшого уточнення визначення функцій держави як основних, соціально значущих напрямків її діяльності, зумовлених об’єктивними потребами суспільного розвитку, що є засобами виконання внутрішніх і зовнішніх завдань, в яких виражаються і конкретизуються сутність держави як складної соціальної системи. Наголошено, що ознаками функції держави є основні соціально значущі напрямки її діяльності; стала предметна діяльність, яка притаманна державі протягом всього або певного етапу існування, тобто зміст кожної функції держави складається із сукупності однорідних аспектів державної діяльності; відображають сутність і соціальне призначення держави, тобто функції держави розкривають основні риси держави, а соціальне призначення держави характеризує мету, яка стоїть перед державою; мають об’єктивний характер що пов’язаний з безпосередньою обумовленістю функцій завданнями і цілями, які породжені необхідністю держави реагувати на вплив внутрішнього та зовнішнього середовища; є системними скільки держава являє собою складну багаторівневу систему; здійснюються притаманними їй методами і формами.