ЗАХОДИ ОПЕРАТИВНОГО ВПЛИВУ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ СТОРОНАМИ ДОГОВОРУ НАЙМУ ПРИ ВИКОНАННІ НИМИ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ЗА РАХУНОК КОНТРАГЕНТА - Польний, Денис (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
Досліджено один із трьох видів заходів оперативного впливу – виконанням зобов’язань за рахунок боржника, яким можуть скористатися сторони договору найму у випадку порушення їхніх прав контрагентом. На основі аналізу судової практики визначено особливості усунення наймачем за рахунок наймодавця недоліків речі, які перешкоджають користування нею. Встановлено, що здійснення наймачем за рахунок наймодавця капітального ремонту речі, переданої в найм, не поширюється на правовідносини оренди майна державної чи комунальної власності, з огляду на імперативний підхід законодавця до вирішення цього питання. Виявлено, що суди відмовляють у задоволенні вимоги розірвати договір оренди земельної ділянки, якщо наймач не виконав обов’язок щодо страхування об’єкта оренди, і вказують, що у таких випадках наймодавцю доречно застрахувати об’єкт оренди за рахунок наймача.