ПРАВОВА ПРИРОДА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ СІМЕЙНИХ ПРАВОВІДНОСИН ЗА НЕВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКУ ЩОДО НАДАННЯ УТРИМАННЯ: ДО ПИТАННЯ ПРО ЗМІСТ ТА СПІВВІДНОШЕННЯ - Буряченко, Анатолій (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
В науковій статті здійснено наукове дослідження поняття відповідальності окремих суб’єктів сімейних правовідносин за невиконання обов’язку щодо надання утримання, здійснення порівняльного аналізу її в аспекті відповідальності батьків, дітей, подружжя, інших учасників сімейних відносин. Зокрема, визначено, що юридична відповідальність суб’єктів сімейних правовідносин за невиконання обов’язку щодо надання утримання відповідно до сімейного законодавства України застосовується частково як до усіх суб’єктів на загальних підставах у разі значної суми заборгованості (штраф та додаткові тимчасові обмеження, визначені в Законі України «Про виконавче провадження», адміністративна відповідальність, визначена ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення), так і до окремих суб’єктів (відповідальність, передбачена ст. 196 Сімейного кодексу України, яка стосується лише батьків; кримінальна відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів на дітей та на непрацездатних батьків; санкції, передбачені сімейним договором). Також відповідальність в аліментному зобов’язанні наступає при наявності негідної поведінки у сімейних відносинах, яке приводить до втрати права на утримання.