ОСНОВНІ НАПРЯМКИ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ТА ЇХ ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Кравчук, Микола; Петровська, Ірина (Актуальні проблеми правознавства, 2021)
У даній статті розглянуто основні напрямки антикорупційної діяльності та їх правове регулювання. Зазначено, що антикорупційна діяльність здійснюється в Україні в основному у напрямку запобігання корупції, який конкретизується через визначення поняття корупційних діянь та особливостей корупційних відносин, виділення зон корупційних ризиків (відносин публічного управління, де висока ймовірність виникнення корупційних відносин). Основним правовим актом цієї сфери є Закон України «Про запобігання корупції».Для організації антикорупційної діяльності корупція розглядається як система корупційних відносин, заснована на протиправних діяннях публічних посадових осіб з корупційною вигодою та всупереч публічному інтересу.Антикорупційна діяльність в Україні пов’язана із суб’єктами спеціальної компетенції, які здійснюють публічне управління у цій сфері та для цього створені, є суб’єктами запобігання корупції.