ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРИРОДООХОРОННИХ НОРМ НА ЗЕМЛЯХ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА - Сухоребра, Тетяна (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
В статті розглянуто штрафні санкції, за правопорушення пов’язані з природними об’єктами в гетьманських універсалах, ордерах Коша та в давній пам’ятці «Правах, за якими судиться малоросійський народ» 1743 р. Показано, що Гетьманські універсали відрізнялись відсутністю чітко встановлених норм покарань, ознак злочинів та допускали широке трактування цієї категорії. В якості мір юридичної відповідальності запорізькі козаки використовували штрафні санкції та таку міру як припинення користування природним об’єктам та передачу його іншому орендарю. В «Правах, за якими судиться малоросійський народ» 1743 р. використовувались штрафні санкції за правопорушення пов’язані зі знищенням тварин, бортних дерев, бджіл, птахів, сінокосіння, незаконну ловлю риби та доведено їх більш високий розмір у порівнянні зі Статутами ВКЛ 1588 р.