ПАРАДИГМА РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВОЇ РОЗВІДКИ В УКРАЇНІ - Муравська, Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
В сучасних умовах воєнного конфлікту на території України, наукова проблематика функціонування розвідувальної діяльності як важливий механізм отримання стратегічної інформації в процесі протидії гібридній війні є надзвичайно актуальною, багатогранною. Оскільки військова розвідка – це важливий напрямок розвідувальної діяльності. Виходячи з довгострокової цілі приєднання до загальноєвропейської системи колективної безпеки, Україна вибудовує нові підходи до забезпечення національної безпеки.Метою даної статті є огляд теоретичних та практичних аспектів військової розвідки, сучасного стану нормативно-правового забезпечення розвідувальної діяльності в Україні, а також додаткових та альтернативних форм отримання стратегічних та тактичних даних. У цій статті наголос робиться на визначенні факторів здійснення військової розвідки, умов, переваг та недоліків стратегічної, тактичної та оперативної розвідки. Водночас робиться висновок про поточну ситуацію щодо стану військової розвідки в Україні в контексті побудови системи заходів боротьби з гібридною війною.