ІНВЕСТИЦІЙНА ПІДТРИМКА ДЕРЖАВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: АНАЛІЗ АКТУАЛЬНИХ ЗАКОНОДАВЧИХ НОВАЦІЙ - Шевчук, Оксана; Ментух, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2022)
У статті висвітлюється проблематика забезпечення інвестиційної складової забезпечення інформаційної безпеки держави в умовах воєнного стану. Теоретичний та практичний інтерес до дослідження проблем правового забезпечення військової безпеки насамперед пов’язаний із соціальними, економічними та геополітичними метаморфозами, що відбуваються у світі останніми роками. У сучасних реаліях України стикається з низкою питань, вирішення яких безпосередньо пов'язане з виявленням та аналізом джерел реальних та потенційних загроз національним інтересам. Значна кількість глобальних загроз вимагає створення спеціальних адміністративно-правових механізмів регулювання суспільних відносин, що виникають за надзвичайних ситуацій військового, соціального, техногенного та природного характеру.Метою цієї статті є дослідження окремих форм реалізації інвестиційної підтримки державної інформаційної  безпеки України в умовах воєнного стану.Автори приходять до висновку, що бізнес продовжив сплату податків до державного бюджету і навіть сплачує їх заздалегідь. У лютому 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 104,6 млрд грн (перевиконання місячного розпису на 29,3%, або 23,7 млрд грн). За планованого дефіциту у сумі 66,2 млрд грн у перші два місяці 2022 року профіцит загального фонду становив 13,1 млрд грн, а державного бюджету України загалом - 24 млрд грн.;НБУ оперативно переказав  частину прибутку на розподіл у сумі майже 19 млрд грн до держбюджету України для фінансового забезпечення функціонування держави в умовах воєнного стану;Міжнародні організації та країни-партнери зобовязалися виділити великі обсяги фінансування на зміцнення обороноздатності, підтримку економіки України та гуманітарні питання. За оцінками НБУ, сумарно міжнародна фінансова, технічна та гуманітарна підтримка становить понад $15 млрд, із них понад $5 млрд. – одразу до бюджету;Додатковим джерелом фінансування потреб української армії є кошти, зібрані організаціями та громадянами України та інших країн, на рахунках НБУ. Зокрема, на 2 березня 2022 року на спецрахунок для підтримки ЗСУ перераховано вже понад 6 млрд. грн. в еквіваленті. Із них понад 1,6 млрд грн регулятор уже спрямував на потреби військових. Крім того, 1 березня Міністерством фінансів України було розміщено «військові» ОВДП, що дозволило залучити до державного бюджету 8,1 млрд грн.