Особливості інституту членства у непідприємницьких товариствах - Кузик, Вікторія (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Стаття присвячена теоретико-правовому аналізу особливостей інституту членства у непідприємницьких товариствах як юридичних особах корпоративного типу. Авторка  статті проаналізував концепції щодо розуміння сутності членських відносин у непідприємницьких товариствах, а також окреслила положення про те, що неоднорідність правової природи непідприємницьких товариств має вплив на специфіку членських прав. Аргументовано положення про те, що членство з позиції аналізу змісту того правового зв’язку між непідприємницьким товариством та його членами має свої особливості у порівнянні із відносинами участі у підприємницьких товариствах. Ця особливість проявляється у відсутності інтересу у члена товариства збільшити свої майнові активи шляхом вкладу їх у товариство. Характер вигоди в результаті членства у непідприємницькому товаристві інший – отримання якихось благ особливого характеру, що випливають із культурних, економічних, соціальних, екологічних, релігійних чи інших інтересів. Таким чином, член непідприємницького товариства не отримує внаслідок членства більше, аніж вклав у формі вкладу при створенні непідприємницького товариства чи сплати членських внесків. Наголошено на потребі врахування особливостей членських прав, що складаються у певних різновидах непідприємницьких товариств при удосконаленні профільного законодавства у цій сфері.