Правові доктрини у податкових спорах: вплив на процеси правотворення - Заверуха, Олег (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Статтю присвячено актуальній у податково-правовій сфері проблематиці щодо впливу правових доктрин на процеси правотворення. Основну увагу в роботі автор приділив детальному аналізу теоретико-методологічним аспектам застосування правової доктрини у податкових спорах, як джерела права, що дало можливість констатувати актуальність визначення поняття правової доктрини та здійснення загального системного дослідження її особливостей у процесах правотворення в Україні. Водночас було підкреслено, що доктрини здійснюють важливий вплив не тільки на правозастосовця та інтерпретатора діючого права, але і на законодавця. Так, автор аналізує сучасні тенденції правотворчості в процесі здійснення правосуддя, чим окреслює взаємозв’язки судової правотворчості та правосуддя. Було розкрито основи проблематики застосування правових доктрин, як джерела переконливого характеру при вирішенні податкових спорів у судовому порядку та сформульовано висновки щодо застосування таких правових інструментів з метою вдосконалення сучасних процесів правотворення.