Актуальні проблеми ринку землі – аналіз та пропозиції вирішення - Грошко, Борис (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Розглянуто актуальні проблеми у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.Практичний інтерес до дослідження правового регулювання ринку сільськогосподарських земель з метою виявлення проблем пов’язаний з тим, що запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення є одним із основних та заключних етапів земельної реформи в Україні. Доволі важливою складовою ефективного проведення такої реформи є якісна законодавча база. Розкрито проблеми, що виникають при реалізації переважного права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення та запропоновано варіанти їх вирішення. Обґрунтовано необхідність зміни підходу до оподаткування транзакцій із сільськогосподарськими землями. Розкрито питання ціноутворення та проаналізовано досвід Республіки Чехія в даній сфері.