Компаративний аналіз інституту капеланства - Голяченко, Іван (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
У статті здійснено компаративістський аналіз інституту капеланства.Цікавим та необхідним є досвід Франції щодо громадського руху під егідою капеланської діяльності, а також розвитку партнерства з релігійними організаціями з метою забезпечення більшої духовної підтримки військовослужбовців, що виражається у розробці спільних програм та проектів, спрямованих на забезпечення релігійної свободи та підтримки духовної здоров'я військовослужбовців.Автором відзначено, що важливим та необхідним є досвід США щодо співпраці з іншими службами військової організації. На сьогодні необхідно запровадити системну взаємодію капеланської служби та психологічних та медичних служб, з метою забезпечення комплексної підтримки військовослужбовців.Пропонується також передбачити відповідальність військових капеланів за порушення норм, яким регламентовано інститут капеланства та види відповідальності, а також запровадити можливість окремого військового капелану для керівних посад Генерального штабу України.Зауважено, що особливу увагу приділяє інституту капеланства альянс НАТО. Для отримання статусу капелана НАТО необхідно пройти спеціальне навчання. Метою цього навчального курсу є виховання військових капеланів у стандартах НАТО та розв'язання питань, що торкаються здатності виконувати спільне служіння та релігійні консультативні обов'язки під час військових дій. Це передбачає вивчення міжнародного права, етики та психологічних методів для підтримки командирів з особовим складом військ у їх місії.На прикладі міжнародного досвіду капеланства Республіки Польща відзначено, що польська держава прирівняла статус духівників-капеланів до статусу професійних військових: у війську вони отримують офіцерські звання та заробітну платню. В армії духівники не тільки задовольняють релігійні потреби воїнів, але й запобігають психічним травмам серед тих, хто відчуває втому і стрес.