ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ АЛЬТЕРНАТИВНИХ СИСТЕМ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ - Глух, Марина; Бойко-Слобожан, Олена (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
Проаналізовано вітчизняні дослідження представників науки фінансового права щодо визначення основних підходів до розуміння фінансово-правової категорії «альтернативні системи оподаткування». Досліджено особливості застосування альтернативних систем оподаткування у країнах світу та виявлено особливості спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб в Україні. Розглянуто порядок застосування альтернативної системи оподаткування у провідних країнах світу: Великобританії, Польщі, Італії, Франції, Нідерландах, Швеції. Визначено, що в окремих країнах Європейського Союзу поширення отримали інші податкові стимули для підтримки підприємств, зокрема звільнення певних підприємств від зобов'язання з подання фінансової звітності, введення спрощених систем бухгалтерського обліку та звітності тощо. Підсумовано, що вдосконалити альтернативні системи оподаткування юридичних осіб в Україні можливо також шляхом розширення критеріїв, за якими підприємства можуть бути кваліфіковані для участі в спрощеній системі оподаткування, зниження податкових ставок для підприємств, які перебувають у спрощеній системі оподаткування, покращення процедури подання звітності та сплати податків для підприємств, що використовують спрощену систему, посилення підтримки та консультування з питань оподаткування для підприємств.