ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Дуліба, Євгенія (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
З введенням воєнного стану, оголошенням проведення загальної мобілізації на території України, збільшенням чисельності військовослужбовців, виникло чимало правовий питань по мобілізації, військовому обліку, проходженні військово-лікарської комісії, проходженні служби, отриманні відпусток, звільненні, що і призвело до звернень військовослужбовців до центрів надання безоплатної правової допомоги та необхідності забезпечення доступу до якісної та кваліфікованої правової допомоги для військовослужбовців.У статті розглядаються особливості надання безоплатної правової допомоги для військовослужбовців в умовах воєнного стану. Зазначено, що всі військовослужбовці  та члени їх сімей мають право отримати безоплатну первинну правову допомогу. Безоплатну вторинну правову допомогу можуть отримати військовослужбовці, які є ветеранами війни, а також члени їх сімей, зокрема: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.Виділено правові послуги, які можуть отримати військовослужбовці, а також основні питання, з якими військовослужбовці звертаються до суб’єктів надання безоплатної правової допомоги: питання контрактної служби, мобілізації; медичні питання, питання матеріально-соціального забезпечення; питання виплат, пільг та компенсацій; питання стосовно статусу учасника бойових дій; питання забезпечення земельними ділянками;  житлові питання, трудові питання, пенсійні питання.  Зроблено висновок, що сьогодні одним з основних обов’язків держави є забезпечення реалізації права на отримання правової допомоги військовослужбовцями. Пріоритетним завданням для України і надалі залишається не лише формування дієвої політики у цій сфері, але й її впровадження.