ЗАГАЛЬНО-ТЕОРЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГРОШОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ЗА ДОГОВОРАМИ НАЙМУ (ОРЕНДИ) - Мудрий, Олександр (Актуальні проблеми правознавства, 2023)
В статті проаналізовано поняття грошових зобов’язань та їх місце у договірних зобов’язаннях найму (оренди). На основі аналізу доктринальних дефініцій грошового зобов’язання, запропонованих у цивільно-правовій науці та напрацьованих на рівні судової практики, зроблено висновок про доцільність розуміння поняття грошового зобов’язання з позиції поділу зобов’язань на прості і складні. У складному зобов’язанні, яким є договірне зобов’язання найму (оренди), грошове зобов’язання доцільно розглядати в якості структурного елементу зобов’язання як правовідношення в цілому. Грошове зобов’язання за договором найму (оренди) полягає, насамперед, в обов’язку наймача (орендаря) сплачувати плату за користування майном (орендну плату), якщо відповідно до умов договору та вимог закону остання сплачується в грошовій формі, а також може полягати в інших обов’язках сторін зі сплати грошей (відшкодування вартості проведеного капітального ремонту, відшкодування витрат, пов’язаних із поліпшенням орендованого майна, тощо).