Інституційне забезпечення розслідування фінансових злочинів та боротьби з фінансуванням тероризму в контексті зміцнення економічної безпеки держави: досвід Литви - Муравська (Якубівська), Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2017)
Досліджено досвід Литви в контексті інституційного забезпечення розслідування фінансових злочинів та боротьби з фінансуванням тероризму. Зазначено, що установи, відповідальні за фінансові розслідування, які активно формуються протягом останніх років в країнах Європейського Союзу, у своїй діяльності зорієнтовані на надання найвищого рівня захисту та зміцнення економічної безпеки держави. Закцентовано увагу на тому, що Литва активно зміцнює своєї позиції в контексті інституційного забезпечення розслідування фінансових злочинів та боротьби з фінансуванням тероризму. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення розслідування фінансових злочинів та боротьби з фінансуванням тероризму Литви та ЄС. Сформульовано висновки щодо сучасного стану та рівня ефективності системи інституційного забезпечення розслідування фінансових злочинів та боротьби з фінансуванням тероризму в Литовській Республіці. Исследовано опыт Литвы в контексте институционального обеспечения расследования финансовых пре-ступлений и борьбы с финансированием терроризма. Обобщено, что учреждения, ответственные за финансовые расследования, активно формируются в течении последних лет в странах Европейского Союза, в своей деятельности ориентированы на предоставление высокого уровня защиты и укрепления экономической безопасности государства. Подчеркнуто, что Литва активно укрепляет свою позицию в контексте институционального обеспечения расследования финансовых преступлений и борьбы с финансированием терроризма. Проанализировано нормативно-правовое обеспечение расследования финансовых преступлений и борьбы с финансированием терроризма в Литве и ЕС. Сфор-мулировано выводы о современном состоянии и уровня эффективности системы институционального обеспечения расследования финансовых преступлений и борьбы с финансированием терроризма в Литовской Республики. The article is devoted to the study of Lithuania’s experience in the context of institutional support for financial crimes investigation and combating the terrorism financing. Institutions responsible for financial investigations that have been actively forming in recent years in the European Union countries are oriented towards providing the highest level of protection and strengthening the country’s economic security. Lithuania actively strengthens its position in the context of institutional support for financial crimes investigation and combating the terrorism financing. The article analyzes the legal and regulatory framework for financial crime investigating and combating the terrorism financing in Lithuania and the EU. The conclusions about the current state and level of effectiveness of the institutional support system for financial crimes investigation and combating the financing of terrorism of the Republic of Lithuania are formulated.