Система євроатлантичної безпеки в умовах військово-політичного протистояння на Сході Європи - Грубінко, Андрій (Актуальні проблеми правознавства, 2017)
Розглянуто проблеми розвитку системи євроатлантичної безпеки в контексті сучасного загострення військово-політичного протистояння на Сході Європи у зв’язку з російсько-українським конфліктом. Проаналізовано характер відносин між ЄС і НАТО у сфері безпеки та оборони. Закцентовано увагу на стратегічних помилках, яких допустилися держави Заходу, Європейський Союз і Сполучені Штати у відносинах з Росією з часу припинення «холодної війни» та в політиці щодо держав пострадянського простору. Виявлено чинники формування і характер політичної позиції ЄС, США і НАТО під час військово-політичної агресії Росії проти України у 2014 році. Подано прогнози подальшого розвитку системи євроатлантичної безпеки. Рассматриваются проблемы развития системы евроатлантической безопасности в контексте современного обострения военно-политического противостояния на Востоке Европы в связи с российско-украинским конфликтом. Проанализирован характер отношений между ЕС и НАТО в сфере безопасности и обороны. Акцентировано внимание на стратегических ошибках, которые допустили государства Запада, Европейский Союз и Соединенные Штаты в отношениях с Россией со времени прекращения «холодной войны» и в политике относительно государств постсоветского пространства. Выявлены факторы формирования и характер по-литической позиции ЕС, США и НАТО во время военно-политической агрессии России против Украины в 2014 году. Поданы прогнозы дальнейшего развития системы евро-атлантической безопасности. In the article the problems of development the system of Euro-Atlantic security in the context of the modern intensifying military-political conflict on East Europe in connection with the Russian-Ukrainian conflict are examined. Character of relations between EU and NATO in the field of security and defens is analysed. An author is accent attention on strategic errors, which the states of the West, European Union and United States were admitted in relationship with Russia since stopping «cold war» and in a policy to the states of post-soviet area. Forming factors and character political position of EU, USA and NATO during military-political aggression of Russia against Ukraine in 2014 are educed. Prognoses in relation to further development of the system of Euro-Atlantic security are given.