СУТНІСТЬ ПРАВОВОЇ ДЕРЖАВИ ТА ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПОБУДОВИ ЇЇ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Кравчук, Микола (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У цій науковій статті обґрунтовано значимість правової держави у державотворенні України. Розкрито плюралістичне поняття правової держави. Окреслено різнопланові підходи до визначення поняття «правова держава», висвітлено її основні ознаки. Детально розглянуті такі вимоги до утвердження правової держави: велике значення природних, невід’ємних та невідчужуваних прав і свобод людини; принцип розподілу влади; обмеження дискреційних повноважень; верховенство Конституції; принцип правової визначеності; принцип пропорційності; принцип правової безпеки і захисту довіри громадянина до свого правового становища; незалежність суду і суддів. Проведено також оцінку рівня побудови такої держави в Україні. Встановлено основні напрямки побудови правової держави.