ЗАРУБІЖНА ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ ДОГОВОРУ РАХУНКА ЕСКРОУ. ДОСВІД США ТА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ - Пилипенко, Пилип; Синчук, Світлана (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У статті досліджено позиції судів США та Великобританії щодо природи договору рахунка ескроу, прав та обов’язків суб’єктів цього  правовідношення. Встановлено, що в американському праві договір ескроу є тристороннім зобов’язанням між депонентом, ескроу-агентом та бенефіціаром. Аргументовано, що на першому етапі існування правовідношення ескроу-агент поєднує функції агента водночас для депонента та бенефіціара, а також виконує роль, близьку до ролі трасті. На другому етапі існування правовідношення ескроу-агент виконує тільки другу частину функцій, а саме роль, яка максимально наближена до трасті. Обґрунтовано, що у праві США договір рахунка ескроу відноситься до акцесорних зобов’язань. Досліджено особливості застосування американськими судами концепції relation back doctrine. Співставлено розуміння поняття escrow agent і escrow trustee у правовій доктрині та судовій практиці Великобританії. Досліджено фідуціарні обов’язки ескроу-агента у Великобританії. Окреслено шляхи вирішення судами Великобританії  проблеми трактування правового режиму майна, що знаходиться в ескроу.