КОРПОРАТИВНИЙ ДОГОВІР ТА ЗАСНОВНИЦЬКИЙ ДОГОВІР У ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ТОВАРИСТВАХ - Сигидин, Мар’яна (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
В статті аналізуються ключові відмінності між корпоративним договором та засновницьким договором акціонерного товариства. Відмінності аналізуються як з погляду доктрини корпоративного права, так і з точки зору нормативних положень стосовно даних договірних конструкцій.Відзначається, що важливе значення для доктрини корпоративного права набуває  розмежування цивільно-правових правочинів в акціонерному праві. Особливо актуальним, як видається, є відмежування корпоративного договору від засновницького договору.Авторка підтримує точку зору тих вчених, які доводять, що до предмету такої цивільно-правової конструкції як  корпоративний  договір   входять організаційні права, які перебувають у володінні засновника (учасник) юридичної особи корпоративного типу,  а також управління ними. Предметом таких домовленостей, як правило, буває певний розподіл організаційних прав, стосовно  яких немає імперативного регулювання, в тому числі на рівні локальних актів юридичної особи. Сторони домовляються про строк  та часові межі реалізації  суб’єктивних прав власника корпоративних прав в рамках такого договору.Констатується, що в основу розмежування засновницького та корпоративного договорів необхідно поставити не спільність мети, що опосередковується договором, а саму її сутність. Основною метою засновницького договору (договору про заснування господарського товариства) є встановлення порядку заснування товариства, умов здійснення спільної діяльності щодо створення товариства, визначення розміру статутного капіталу, часток у статутному капіталі кожного з учасників тощо. Для таких корпоратизованих юридичних осіб, як АТ, ТОВ та ТДВ засновницький договір не виконує роль установчих документів, тому його укладення не є обов’язковим.Підсумовується, що корпоративний договір відрізняється від засновницького договору акціонерного товариства за такими критеріями як : 1) мета договору; 2) суб’єктний склад договору; 3) строк дії договору; 4) оплатність договору; 5) форма договору.