ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ У ПЕРІОД УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ - Ухач, Василь (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Здійснено аналіз ґенези законодавчого регулювання одного з основних питань українських визвольних змагань 20-х років XX ст. - земельного питання. Стверджено, що поряд із проблемами національного визволення та утвердження Української держави ефективне вирішення аграрного питання дозволяло не тільки розв’язати споконвічну мрію українського селянина-хлібороба бути господарем на своїй землі, але й забезпечити електоральну підтримку українським політичним силам. Доведено, що земельне законодавство періоду Української Центральної Ради та «першої» Української Народної Республіки постійно зазнавало змін під впливом гострих як внутрішньополітичних, так і зовнішніх факторів. Проголошення очільниками УЦР тези, що власником землі є трудовий народ, спричинювало конфліктне середовище в українському суспільстві, ділячи його на ворожі табори, а соціалізація землі не відповідала сутності українського менталітету, омріяною ціллю якого на протязі віків був вільний селянин господар, що трудиться на Богом даній йому землі, а тому одне з ключових питань національно-визвольної революції – земельне, на жаль не вдалося врегулювати у прийнятній для більшості селян формі.