ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІСТОТНИХ УМОВ УСТАНОВЧОГО (ЗАСНОВНИЦЬКОГО) ДОГОВОРУ В ПОВНИХ ТА КОМАНДИТНИХ ТОВАРИСТВАХ - Гаполяк, Тарас (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У науковій статті досліджується проблематика правового регулювання істотних умов установчого (засновницького) договору повного та командитного товариств. Вказується на поверхневе у порівнянні з вимогами до змісту установчих документів акціонерних товариств, а також товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю та відсутності у нормах чинного законодавства чіткого переліку істотних умов засновницького договору повних та командитних товариств.Вказується на доцільності визначення на рівні спеціального законодавства консолідованого переліку істотних умов засновницького договору, зокрема: умови про зобов’язання засновників створити товариство та умови про порядок спільної діяльності засновників щодо створення товариства, умови передання товариству майна; умови про вид товариства, предмет, цілі діяльності та найменування господарського товариства; умови про строк дії господарського товариства; умови про складений капітал, розмір та порядок зміни часток учасників, сукупного розміру вкладів вкладників в установчому договорі; умови про порядок участі учасників у справах товариства та управління товариством; умови щодо розподілу прибутку та збитків повного товариства; умови про зміни у складі учасників повного товариства; умови порядок ліквідації і реорганізації товариства; інші умови, які не суперечать чинному законодавству України. Зроблено висновок, що умови про порядок ведення справ у засновницькому договорі (договорі про створення) повного та командитного товариств є одними з істотних умов цього договору, що мають свою регламентацію на рівні положень ЦК України та розвиваються у положеннях Закону України «Про господарські товариства». Наголошується на поєднанні імперативності та диспозитивності при виборі формату ведення справ учасниками повних та командитних товариств з тенденцією до можливості диспозитивного вирішення вказаного питання у засновницькому договорі.Наголошується на доцільності перегляду наявних підходів та надання засновникам командитних товариств можливості визначати обсяг повноважень кожного учасника, вкладника на власний розсуд. Аргументується потреба на законодавчому рівні встановити строк протягом якого учасники повного товариства зобов’язуються внести вклади у складений капітал товариства – протягом року з дня державної реєстрації товариства та передбачити відповідальність учасників за невнесення вкладів.