ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ АДВОКАТУРИ НА НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО У СФЕРІ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Щепанюк, Юрій (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У даній статті було досліджено вплив європейських стандартів адвокатури на національне законодавство у сфері адвокатської діяльності. Основна увага приділялася європейським стандартам адвокатури і було визначено, що європейські стандарти адвокатури є набором нормативних документів та принципів, які регулюють діяльність адвокатів в країнах Європейського Союзу (ЄС) та інших країнах Європи. Вони встановлюють права та обов'язки адвокатів, етичні норми, процедури надання правової допомоги та інші аспекти професійної діяльності. Також було досліджено процес інтеграції європейських стандартів в національне законодавство, зокрема на прикладі України. Зазначено, що впровадження міжнародно-правових стандартів адвокатської діяльності орієнтується на діяльність адвокатур країн-членів ЄС.При написанні статті було проаналізовано основноположні принципи адвокатської діяльності в ЄС, визначено, що адвокатська діяльність у країнах ЄС здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.Здійснено розгляд Кодексу правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства (CCBE) та Кодексу поведінки для юристів у Європейському співтоваристві. Визначено їх роль у формуванні професійних стандартів та етичних норм для адвокатів. Досліджено співвідношення європейських стандартів з національними стандартами адвокатури в Україні.