ВПЛИВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ САНКЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Новіков, Денис (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Досвід євроінтеграції нашої держави в умовах повномасштабної російсько-української війни,  має унікальний характер. У наш час, здійснюючи опір збройній російській інтервенції, потерпаючи від великих людських та фінансово-економічних втрат, Україна стає кандидатом щодо вступу до Європейського Союзу (далі - ЄС), вона поглиблює партнерство із ЄС та продовжує європейську інтеграцію у різних сферах, а також виконує рекомендації Єврокомісії та запроваджує на практиці основні положення та норми Угоди про асоціацію. Специфіка теперішнього етапу євроінтеграції зумовлена комплексом різноспрямованих викликів та загроз. Оцінюючи стан й особливості співробітництва України та ЄС у воєнний період, потрібно насамперед відзначити чітку та послідовну їх політико-дипломатичну солідарність. Важливе значення сьогодні має воєнна, фінансова, гуманітарна підтримка нашої держави. Очевидною є необхідність вдосконалення діючих інструментів допомоги й акумуляції ресурсів, враховуючи масштаби, стан та динаміку війни. Вагомим у спільному протистоянні російській експансії стає поглиблення та розвиток економічної співпраці Україна-ЄС, а саме: запровадження «безвізових режимів», лібералізація взаємної торгівлі тощо. Важливим напрямком співпраці нашої держави та країн ЄС є введення санкцій з метою протидії російській агресії.  Сьогодні ефективна реалізація санкційної політики та вплив її на економіку агресора і країн, що його підтримують, набули важливого значення для України і держав ЄС.Мета статті – дослідити вплив євроінтеграційних процесів на трансформацію санкційної політики України, проаналізувати його значення для нашої держави в умовах війни.