ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ПРАВОВОГО ПОЛОЖЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ В КОНТЕКСТІ ВАРІАТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮ - Турчинов, Кирило (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
У сучасному світі, де різноманітність форм державного устрою є невід'ємною характеристикою глобального політичного ландшафту, питання правового положення парламенту набуває особливої актуальності та значущості. Парламент, як ключовий інститут законодавчої влади, відіграє вирішальну роль у формуванні та реалізації державної політики, забезпеченні демократичних принципів та захисті прав громадян. Однак, специфіка його функціонування та правовий статус можуть суттєво варіюватися залежно від форми державного устрою.Дана наукова публікація присвячена комплексному аналізу особливостей правового положення парламенту в контексті різних форм державного устрою. У роботі розглядаються унітарні, федеративні та конфедеративні держави, а також специфічні форми державного устрою, такі як автономії та асоційовані держави. Особлива увага приділяється порівнянню повноважень, структури та механізмів взаємодії парламентів з іншими гілками влади в рамках різних державних систем.Актуальність дослідження зумовлена необхідністю глибшого розуміння впливу форми державного устрою на ефективність роботи законодавчого органу, його здатність представляти інтереси громадян та забезпечувати баланс влади в державі. Крім того, в умовах глобалізації та зростаючої взаємозалежності держав, вивчення різних моделей парламентаризму набуває важливого значення для вдосконалення існуючих систем державного управління та пошуку оптимальних форм організації законодавчої влади.У науковому дослідженні буде проаналізовано широкий спектр наукових джерел, нормативно-правових актів та практичних прикладів з різних країн світу. Це дозволить виявити загальні тенденції та унікальні особливості правового положення парламентів у державах з різним устроєм, а також оцінити їх вплив на ефективність законодавчого процесу та якість демократичного управління в цілому.