ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВ СТОРІН ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ: ОСНОВНІ ФОРМИ ТА СПОСОБИ - Гладкий, Сергій (Актуальні проблеми правознавства, 2024)
Захист прав споживачів є пріоритетним у процесі адаптації законодавства України відповідно до стандартів та вимог Європейського Союзу і міжнародно-правових актів. До основних перспективних напрямків відноситься і сфера туризму, яка розвивається доволі динамічно, тому важливе значення сьогодні має забезпечення захисту прав туристів як споживачів і розробка ефективного механізму здійснення їх прав.У наш час у багатьох країнах світу вважається, що туристична діяльність відіграє велику роль у «просуванні» держави на світовій арені. Галузь туризму визнається фундаментальною для економіки багатьох країн світу, адже вона має вплив на різні сфери економіки, зокрема торгівлю, будівництво, транспорт, сільське господарство тощо. Зокрема, стан туризму впливає як на рівень ринкових відносин, так і сприяє підвищенню зайнятості населення, а також міжнародному співробітництву. Тому туристична діяльність повинна бути одним із пріоритетних напрямків розвитку України, що сприятиме отриманню додаткових коштів до бюджету та забезпечить функціонування інших галузей, які з нею пов’язані.Адаптація національного законодавства до вимог та стандартів ЄС в сфері туризму, є завданням непростим, проте останнім часом цей процес відбувається, хоча невирішеними ще залишаються питання, пов’язані із назвою договору про надання туристичних послуг, особливостями захисту прав сторін договору тощо. Мета статті – визначити основні форми та способи захисту прав сторін договору про надання туристичних послуг, шляхи їх вдосконалення.