РОЛЬ ЗАКОНОДАВЧОЇ ВЛАДИ В УТВЕРДЖЕННІ ДЕМОКРАТІЇ - Турчинов, Кирило (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблеми ролі та функцій законодавчої влади у становленні демократії. Розглянуто досвід функціонування моделей класичних парламентських демократій в США і Великій Британії.У підсумку констатовано, що законодавчий орган є необхідним елементом демократичного врядування у складних суспільствах сучасного світу. Законодавчі органи є постійним і незалежним зв’язком між населенням і урядом. Через вибори, петиції, лобіювання, участь у політичних партіях та групах інтересів громадяни можуть висловлювати свою волю та впливати на результати законодавчого процесу.Деякі загальні риси добре розвиненого законодавчого органу включають розподіл праці, структуру керівництва, систему старшинства і систему комітетів. Різні законодавчі органи володіють цими рисами в різній мірі. Цікавою тенденцією, яку дослідники законодавства відзначають останніми роками, є очевидне зближення законодавчих органів у всьому світі. Водночас в державах з усталеними деморкатичними традиціями окремі законодавчі органи зберігають відмінні характеристики, пов’язані з історією, культурою та характером громадян, яких вони представляють. Важливо пам’ятати, що хоча законодавчі органи відіграють вирішальну роль у демократії, вони не повинні домінувати над урядом. Вони є великими і часом громіздкими, їх членство охоплює безліч інтересів, а складна внутрішня організація не часто піддається швидким і рішучим діям. Зрештою, найважливішим завданням законодавчого органу в демократичному режимі є надання легітимності уряду шляхом забезпечення представництва громадян.