СУДДЯ ЯК ПРЕДСТАВНИК БОГА В БІБЛІЇ ТА УКРАЇНИ У НАЦІОНАЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ: ТЕОЛОГІЧНО-ПРАВОВА КОМПАРАТИВІСТИКА - Юркевич, Ірина; Романів, Арсен (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз статусу судді згідно з Біблією та українським законодавством за кількома основними напрямками: представництво суддею вищої правової ідеї, сам статус судді, вагомість головних правових принципів при звершенні правосуддя. Встановлено схожість правового статусу судді при звершенні правосуддя за всіма напрямками дослідження, що означає тяглість судової правової думки впродовж історії. Підкреслено різницю в тому, що в контексті Старого і Нового Завіту суддівська влада хоч і далі розуміється як уособлення вищого настановлення, однак характер інших: у Старому Завіті – Бог, у Новому Завіті – держава без прив’язки до Бога.