ПРАВОВІ ЗАСАДИ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ, НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ТА ІНСТИТУЦІЙНА СТРУКТУРА - Шевчук, Оксана; Береза, Роман (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджено правові засади регулювання ринку фінансових послуг у Європейському Союзі, зокрема концептуальні підходи, нормативно-правові механізми та інституційну структуру. З’ясовано, що регулювання ринку фінансових послуг у ЄС базується на принципах прозорості, стабільності, захисту прав споживачів, запобігання ризикам і зловживанням, що мають забезпечити ефективне функціонування фінансових ринків. У роботі розкрито роль правової гармонізації в рамках внутрішнього ринку ЄС, яка сприяє усуненню бар’єрів між національними правовими системами та створенню єдиних правил для фінансових посередників.Проаналізовано основні нормативно-правові акти ЄС, які регулюють фінансовий ринок, зокрема Директиву MiFID II, Регламент MiFIR, Директиву PSD2 та Регламент CRD IV. Особливу увагу приділено їх впливу на функціонування банківського сектора, ринків капіталу, платіжних систем та діяльність інвестиційних компаній. Досліджено нормативні вимоги щодо ліцензування, управління ризиками, запобігання відмиванню коштів, корпоративного управління та забезпечення відповідальності фінансових установ.Висвітлено інституційну структуру регулювання фінансового ринку, зокрема роль і повноваження Європейського банківського органу (EBA), Європейського органу з цінних паперів та ринків (ESMA) та Європейського органу зі страхування та пенсійного забезпечення (EIOPA). Визначено, що ці органи забезпечують нагляд, гармонізацію стандартів і координацію дій між національними регуляторами.У статті також розглянуто перспективи імплементації європейського досвіду в регулювання ринку фінансових послуг України. Автором зроблено висновок, що адаптація законодавства України до норм ЄС сприятиме підвищенню прозорості ринку, захисту прав інвесторів і стабільності фінансової системи.