СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЩОДО ПРОТИДІЇ КОНТРАБАНДІ ТОВАРІВ - Оверченко, Юрій; Тищук, Віктор (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті аналізується проблема контрабанди товарів, що становить серйозну загрозу економічній безпеці, фінансовій стабільності та міжнародним торговельним відносинам, особливо для країн із розвиненим транзитним потенціалом. Автори досліджують виклики нелегального переміщення товарів у сучасних умовах глобалізації та спрощених митних процедур, що сприяють зростанню тіньової економіки та фінансуванню організованої злочинності. Проведено порівняльний аналіз міжнародного досвіду та українського законодавства з метою визначення ефективних стратегій протидії контрабанді. Висвітлено необхідність інтеграції правових змін, посилення санкцій та застосування інноваційних технологій, зокрема систем управління ризиками, блокчейну та автоматизованих транзитних платформ, для оптимізації митного контролю та нейтралізації незаконних схем.