ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Рогатинська, Ніна; Русняк, Вікторія (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджуються особливості здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, акцентуючи увагу на основних викликах, з якими стикається судова система під час військових конфліктів. Аналізується адаптація судових процедур до змінених умов, включаючи використання дистанційних технологій, зокрема відеоконференцій, для проведення судових засідань. Це сприяє зниженню ризиків для учасників процесу та підвищенню оперативності розгляду справ. Використання таких технологій не тільки дозволяє мінімізувати фізичні контакти між учасниками судового процесу, а й забезпечує швидше реагування на ситуації, коли традиційний спосіб судового засідання є складним або небезпечним. Особливу увагу приділено необхідності дотримання прав людини навіть в умовах надзвичайних ситуацій, зокрема забезпеченню права на справедливий суд, прав затриманих осіб та доступу до правової допомоги. У статті акцентується, що навіть під час воєнного стану не повинно бути компромісів у забезпеченні базових прав громадян, що є основою правової держави.Окремо розглянуто міжнародний досвід, зокрема практику Ізраїлю щодо використання спеціалізованих судових органів для розгляду справ, пов’язаних із національною безпекою. Ізраїль, з огляду на свою специфічну ситуацію, розвинув систему військових судів та спеціалізованих судових органів, які займаються розглядом справ, що прямо стосуються захисту національної безпеки. У цих судових органах приділяється велика увага швидкому та ефективному розгляду справ, при цьому зберігається баланс між оперативністю процесу та дотриманням прав людини.