ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНА ПРИГОДА ЯК РІЗНОВИД ЮРИДИЧНИХ ФАКТІВ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ - Ващук, Ярослав (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджується цивільно-правовий вимір дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), вона розглядається як делікт, що породжує позадоговірні зобов’язання з відшкодування шкоди. Незважаючи на численні нормативно-правові акти, що визначають ДТП, її аналіз з точки зору приватного права виявляє особливості порівняно з адміністративними правопорушеннями.ДТП можна розглядати як складний юридичний факт – делікт, що складається із ряду взаємопов’язаних елементів. ДТП може спричинити цивільно-правову відповідальність без вини заподіювача шкоди, якщо шкода була завдана внаслідок діяльності джерела підвищеної небезпеки, наприклад, експлуатації транспортного засобу. Застосовується концепція відповідальності за ризик, оскільки власник транспортного засобу добровільно бере на себе цей ризик.Аналіз підкреслює відмінності між ДТП як адміністративним правопорушенням та деліктом: наявність шкоди третім особам є обов’язковою для настання цивільної відповідальності, але не завжди необхідною для притягнення до адміністративної відповідальності згідно з деякими нормативними актами. Крім того, правозастосовна практика може призвести до неповної статистики причин ДТП.Хоча більшість класифікацій ДТП зосереджені на механізмах порушень, деякі вчені пропонують класифікувати їх за причинами, включаючи порушення водіями/пішоходами, форс-мажорні обставини та проблеми з технічним обслуговуванням транспортних засобів – підхід, що заслуговує на увагу з огляду на його потенціал для визначення відповідальності.Перспектива спричинення ДТП автономними транспортними засобами є новою проблемою, що вимагає нових підходів до розподілу відповідальності між водієм, виробником та іншими особами на основі об’єктивної здатності запобігти аварії.Розуміння цивільно-правової природи ДТП як делікту має вирішальне значення для належного регулювання відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ДТП, з урахуванням особливостей цивільно-правової відповідальності за джерела підвищеної небезпеки.