ФУНКЦІЇ СУДУ ПРИ РОЗГЛЯДІ СПРАВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ - Кравчук, Марія (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті здійснено аналіз сучасних наукових поглядів на функції суду. Виокремлено два основних погляди, що становлять собою поділ на правосуддя та інші, а також - правосуддя та його складові. Виділено наступні основні функції суду при розгляді справ: правосуддя, правозахисна, контрольна, каральна та правоохоронна. Доведено, що при розгляді справ про адміністративні правопорушення суди виконують тотожні функції з органами Національної поліції. Наголошено, що суди та органи Національної поліції розглядають за певних обставин однакові склади правопорушень, що відрізняються лише повторністю чи неповнолітнім суб’єктом. Здійснено порівняння варіативності рішень суду та органів Національної поліції при обранні виду стягнення. З огляду на ці твердження сформовано висновок про те, що суд при розгляді таких справ не виконує функцію правосуддя.