ДОСУДОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЙНИХ ЗЛОЧИНІВ - Декайло, Петро; Шпилик, Юлія (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Дослідження статті спрямоване на вивчення й дослідження досудового розслідування корупційних злочинів. Стаття містить процесуальний порядок здійснення досудового розслідування: містить інформацію про досудове розслідування, початок досудового розслідування, порядок здійснення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, письмове повідомлення про підозру, зупинення досудового розслідування та його закінчення, а також зазначає й розрізняє корупційні правопорушення та корупційні кримінальні правопорушення, корупційні кримінальні правопорушення та кримінальні правопорушення, повʼязані з корупцією. Зазначено органи досудового розслідування, що здійснюють досудове розслідування за конкретними злочинами КК України, строки досудового розслідування, їх продовження, шляхи збирання доказів, особливості спеціального досудового розслідування.Всебічне вивчення цього матеріалу є важливим, адже надає розуміння для подальшого ефективного його застосування на практиці, ознайомлення й засвоєння даного матеріалу студентами, майбутніми працівниками органів досудового розслідування та юристами, аби у майбутньому правильно застосовували й реалізували норми КПК України у практичній діяльності щодо корупційних злочинів, що сприятиме підвищенню ефективності боротьби з корупцією, зміцненню основоположних принципів права, а особливо верховенства права й законності, побудові ефективної правової системи в Україні. У висновках зазначено, що діючи в рамках КПК, органи досудового розслідування забезпечують один із найважливіших принципів — законність, і тим саме верховенства права. Докази, зібрані із недотриманням кримінального процесуального законодавства, визнаються судом недопустимими, а отже допомагає уникнути кримінальної відповідальності винних осіб у корупційних злочинах, що призводить до їх безкарності, підриває довіру до правової системи держави. Таким чином безумовне дотримання норм КПК на етапі досудового розслідування є ключовим фактором успішної боротьби з корупцією та забезпечення справедливості.