ІНСТИТУТ АДВОКАТСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ (ДОСВІД ПОЛЬЩІ) - Грубінко, Андрій (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У цій статті представлено аналіх правового забезпечення інституту адвокатської таємниці в Польщі із зазначенням ситуацій, коли адвокат має право або зобов'язаний розкривати інформацію, що охоплюється професійною таємницею, а також наслідків помилкової оцінки адвоката у такій ситуації. Розглянуто деякі положення, що потребують законодавчих змін або функціонального тлумачення для того, щоб гарантувати дотримання адвокатської таємниці в судовому процесі. У результаті дослідження сформульовано висновки, що в Польщі адвокатська таємниця, відома як професійна таємниця, є фундаментальним принципом, глибоко вкоріненим у правовій етиці та професійній поведінці, який зобов'язує адвокатів зберігати в таємниці всю інформацію, отриману під час надання правової допомоги. Як адвокати, так і юрисконсульти пов'язані законодавчим зобов'язанням зберігати конфіденційність, що означає, що вони не можуть розголошувати повідомлення, отримані ними в ході надання правової допомоги. Законодавчі зміни необхідні в деяких випадках, наприклад, коли адвокат повинен мати право оскаржити рішення суду про розкриття даних, що становлять адвокатську таємницю, щодо даних, отриманих в результаті оперативно-розшукової діяльності органів, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства. В інших випадках законодавчі зміни можуть не досягти своєї мети, наприклад, роз'яснення певних актуальних питань. Загрози адвокатській таємниці, наприклад, у випадку доступності інформації, що становить адвокатську таємницю, органам нагляду, які здійснюють оперативний контроль, відзначив і Конституційний суд Польщі. Незважаючи на те, що тут відзначається ризик для ефективного захисту професійної таємниці, суд вказав, що саме законодавець має запровадити правові рішення, які запобігатимуть ризику використання інформації, що потребує захисту, або принаймні мінімізуватимуть цей ризик і що можливе неправильне застосування положення в конкретній справі не означає, що воно є неконституційним.