РЕФОРМУВАННЯ ІНСТИТУТУ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Предместніков, Олег; Гапотій, Віктор (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
У статті досліджується процес реформування інституту адміністративної юстиції в Україні крізь призму європейського досвіду та сучасних українських реалій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового обґрунтування напрямів реформування адміністративної юстиції відповідно до європейських стандартів та з урахуванням специфіки функціонування державних інституцій в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділено впливу євроінтеграційних процесів на трансформацію судової системи України в контексті отримання статусу кандидата в члени ЄС у 2022 році.Метою дослідження є системний аналіз процесу реформування інституту адміністративної юстиції з урахуванням європейського досвіду та сучасних викликів. Використано порівняльно-правовий метод для аналізу французької, німецької та змішаних європейських моделей, статистичний аналіз судової практики, дослідження рекомендацій міжнародних організацій та нормативно-правової бази України.Основні результати дослідження свідчать, що українська система адміністративної юстиції перебуває у фазі трансформації від пострадянської моделі до європейських стандартів, проте цей процес характеризується нерівномірністю та суперечливими тенденціями. Виявлено ключову проблему розриву між декларованими цілями реформ та їх практичною реалізацією, що проявляється в низькому рівні довіри громадян до адміністративних судів. Практична значущість роботи полягає у формулюванні конкретних рекомендацій щодо вдосконалення нормативно-правової бази, організаційної структури та процедур адміністративного судочинства, цифровізації процесів та адаптації системи до умов воєнного стану.