АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Романескул, Сергій (Актуальні проблеми правознавства, 2025)
Агропромисловий комплекс України є стратегічно важливою складовою національної економіки, що забезпечує продовольчу безпеку, розвиток сільських територій та формування експортного потенціалу держави. В умовах глобалізації, євроінтеграційних процесів, кліматичних змін та воєнного стану питання ефективного адміністративно-правового регулювання набуває особливої актуальності. Від належної організації публічного управління у цій сфері залежить не лише стабільність аграрного сектору, а й національна безпека загалом. Метою статті є дослідження особливостей адміністративно-правового регулювання в агропромисловому комплексі. У роботі здійснено узагальнення наукових підходів до розуміння дефініції «агропромисловий комплекс», окреслено його ключові ознаки як об’єкта адміністративно-правового регулювання: комплексність, поєднання публічних і приватних інтересів, наявність спеціальних правових норм, багаторівневість регулювання, стратегічна роль у забезпеченні національної безпеки та потреба у гнучкості правових механізмів. Обґрунтовано, що сучасне правове регулювання АПК повинно поєднувати інструменти державного контролю, ліцензування, сертифікації, екологічного нагляду та системи підтримки агровиробників, орієнтуючись на стандарти Європейського Союзу. Визначено, що адміністративно-правове забезпечення розвитку аграрного сектору має на меті створення сприятливих умов для реалізації конституційного права громадян на продовольчу безпеку та підвищення конкурентоспроможності економіки України. Зроблено висновок, що вдосконалення адміністративно-правових механізмів у сфері АПК сприятиме не лише підвищенню ефективності управління та прозорості аграрного ринку, а й посиленню позицій України на міжнародній арені як одного з ключових гравців глобального продовольчого ринку.