ПРАВА Й ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПОСЛУГ - Мозолевський, Олександр (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Наукову статтю присвячено визначенню прав та обов’язків сторін договору про надання реабілітаційних послуг. Проаналізовано норми законодавчих актів, що регулюють цивільно-правові відносини в Україні та особливості господарської діяльності у сфері охорони здоров’я. Досліджено наукові праці, присвячені порядку укладення цивільно-правових договорів, а також особливостям змісту договорів про надання медичних і реабілітаційних послуг.Запропоновано авторське визначення договору про надання реабілітаційних послуг як угоди між пацієнтом і реабілітаційним закладом, що передбачає надання замовнику на платній основі комплексу заходів, необхідних особі, яка зазнає обмежень повсякденного функціонування у взаємодії із зовнішнім середовищем унаслідок стану здоров’я або процесів старіння. Обґрунтовано, що зміст такого договору обов’язково має включати чітко визначені права й обов’язки сторін.Зроблено висновок, що основні обов’язки реабілітаційного закладу полягають у наданні якісних реабілітаційних послуг у встановлений договором строк, залученні необхідних фахівців з реабілітації, забезпеченні збереження лікарської таємниці, а також наданні пацієнтам вичерпної інформації та відповідної медичної документації. Обов’язки пацієнта охоплюють оплату отриманих послуг, виконання медичних призначень фахівців з реабілітації та дотримання встановленого порядку роботи реабілітаційного закладу.Підкреслено, що права реабілітаційного закладу можуть полягати в отриманні плати за надані послуги та припиненні їх надання у разі істотного порушення пацієнтом умов договору. Натомість пацієнт має право на отримання якісних реабілітаційних послуг, повної інформації про їх обсяг і зміст, а також на вибір конкретного фахівця з реабілітації. Окремо акцентовано, що пацієнт вправі достроково відмовитися від подальшого отримання реабілітаційних послуг.Запропоновано нормативно закріпити умови укладення договору про надання реабілітаційних послуг в окремому розділі Цивільного кодексу України.