Поняття «справедливий баланс» у практиці Європейського суду з прав людини - Блажівська, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2018)
Розкрито поняття «справедливий баланс» у практиці Європейського суду з прав людини. Проаналізовано рішення останнього стосовно застосування статті 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з приводу дотримання державою-відповідачем справедливого балансу між інтересами суспільства і вимогами захисту приватних інтересів окремої особи. На основі аналізу практики Європейського суду з прав людини з досліджуваної проблематики зроблено висновок, що констатація порушен-ня згаданої справедливої рівноваги має місце переважно у разі відсутності адекватної компенсації за шкоду, завдану обмеженням права власності.