ПЛЮРАЛІЗМ СУЧАСНОГО ПРАВОРОЗУМІННЯ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПРАВОВОЇ ТРАДИЦІЇ - Подковенко, Тетяна (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджуються особливості сучасного плюралізму праворозуміння в контексті європейської правової традиції та трансформації юридичної науки. Актуальність теми зумовлена кризою класичного правового позитивізму, інтенсифікацією глобалізаційних та євроінтеграційних процесів, розвитком міжнародного та наднаціонального права, а також необхідністю переосмислення права як багатовимірного соціокультурного феномена. Сучасне право дедалі більше виходить за межі суто нормативного підходу та розглядається через аксіологічний, антропологічний, комунікативний і культурний виміри. Особливого значення набуває європейська правова традиція, яка сформувала унікальний тип праворозуміння, заснований на верховенстві права, правах людини, демократії, свободі, справедливості та людській гідності.Метою статті є розкриття сутності сучасного правового плюралізму та визначення ролі європейської правової традиції у формуванні багатовимірного праворозуміння. Методологічну основу дослідження становлять філософсько-правовий, аксіологічний, системний та історико-правовий методи, що дозволили комплексно проаналізувати розвиток сучасної правової думки та особливості європейського правового простору.У результаті дослідження встановлено, що плюралізм праворозуміння є закономірним наслідком розвитку посткласичної юридичної науки та інтеграційних процесів у Європі. Доведено, що європейська правова культура формує особливий правовий простір, у якому взаємодіють національні, міжнародні та наднаціональні правові системи. Визначено, що право в сучасному європейському розумінні сприймається не лише як система норм, але й як система цінностей, спрямованих на забезпечення свободи, справедливості та захисту прав людини. Обґрунтовано, що правовий плюралізм сприяє розвитку демократичного конституціоналізму, формуванню людиноцентричної правової культури та інтеграції України до європейського правового простору.