ГЕНЕЗА ІНСТИТУТУ ОСОБЛИВИХ ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ В ХІХ-ХХІ СТОЛІТТЯХ - Цицюра, Володимир (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Робота присвячена дослідженню генези інституту особливих правових режимів на українських землях протягом XІX-XXI століть. Проведений аналіз охоплює трансформацію цього інституту від його зародження в імперські часи, через період Української революції та радянської тоталітарної системи, до сучасного етапу функціонування в незалежній Україні, зокрема в умовах повномасштабної збройної агресії.XXI століття принесло нові типи загроз, які вимагали адаптації інституту особливих правових режимів в Україні. Зокрема, події 2014 року (анексія АР Крим, війна на Донбасі) та повномасштабне вторгнення 2022 року продемонстрували необхідність швидкого та ефективного реагування на масштабні військові загрози з боку держави. Водночас. запровадження надзвичайної ситуації під час COVID-19 показало необхідність гнучкої системи в реагуванні на невійськові загрози, але досить масштабні загрози суспільному здоров’ю.Дослідження базується на принципах об’єктивності та історизму. Завдяки поєднанню формально-логічного аналізу та діалектичного методу розкрито динаміку розвитку законодавства про особливі правові режими, виявлено закономірності їх еволюції від адміністративних обмежень ХІХ століття до сучасних безпекових стандартів.За результатами роботи зроблено висновок, що сучасний інститут особливих правових режимів в Україні, попри значні обмеження прав і свобод в умовах війни, ґрунтується на конституційних засадах, чіткій законодавчій регламентації та прагненні дотримуватися міжнародних стандартів, що є принциповою відмінністю від попередніх історичних періодів. Дослідження також визначає уроки минулого для сьогодення, підкреслюючи важливість збереження демократичних цінностей та забезпечення верховенства права навіть у найскладніших кризових ситуаціях.